Mari Menaip Kebenaran…

Assalamualaikum…

Kali ini tiada entri sempena Syawal. Hanya pandangan yang terfikir di dalam hati.

Terasa sungguh bahang isu status penjajahan British ke atas Tanah Melayu. Lebih-lebih lagi bila apa yang dibaca dalam buku teks yang diterbitkan kerajaan berpuluh tahun dahulu, kini bertentangan dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh bekas pemimpin negara ini sendiri. Walaupun saya sudah maklum, waktu belajar dulu ada perkara yang tidak boleh masuk jika dikaitkan anta ilmu yang didapati dalam mata pelajaran Pendidikan Islam & Sejarah… namun kini lebih jelas bila isu ini timbul di kalangan masyarakat.

Tetapi, masih banyak versi yang berlawan sesama sendiri. Mengapa? Jawapannya, ada pada petikan tulisan Dr. MAZA: SEJARAH: FAKTA, KRITIKAN DAN TAFSIRAN. Dalam artikel beliau, juga sekali lagi membuktikan bahawa agama Islam itu berdiri di atas kebenaran, kerana sejarah yang datang dari Al-Quran & hadis yang berserta sumber riwayatnya, iaitu jalan yang menghubungkan apa yang dikata oleh perawi kepada asalnya, dapat membuktikan kebenaran sejarah yang dibawa oleh Islam. Di sinilah lompangnya sejarah dalam buku teks negara kita.

Jadi mengapa di dalam kekeliruan ini masih belum dapat bertemu jalan penyatuannya? Kerana di antara kita masih ada yang suka membuat cerita, mencipta fitnah & menjaja aib orang lain. Berhentilah berdusta, kalau betul sayangkan agama & negara. Ayuh para pengguna laman terluas di alam digital ini! Marilah menaip kebenaran!!

“…

diam lebih baik daripada mengumpat/mengata,

tidur lebih elok dari menaip fitnah dalam internet

…”

Advertisements

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: