Benarkah? #Tamat.

>> sambungan…

Mari kita kaji sikit secara ringkas. Saya katakan gambar di atas yg disiarkan Utusan Malaysia & Berita Harian adalah PALSU!, kerana;


Sebab utama:

Itu gambar lama la oi~~ dah 2 tahun keluar kat media Pakistan, sejak 29 April 2009. Lepas tu media Eropah (Daily Mail, Times, Sun, Mirror dan lain-lain) pun terikut sama percaya… pandai diorang ni ambil kesempatan siar semula.. tapi sebenarnya diorang sendiri pun ragu-ragu lagi kesahihan gambar tu, sampai la diorang sendiri jugak yg kata “IT’S A FAKE!”.

3.49am ET: Fox News is reporting that any purported pictures of Osama bin Laden’s body are fakes. Hello, Daily Mail?

Pautan di bawah ini ada ulasan reaksi dunia media di Barat yang mungkin anda tidak gemar membacanya, tapi bacalah sekali lalu. Di dalamnya ada pelbagai berita pengakuan, pendapat & komplot tersembunyi yang boleh dicari lagi: SINI

Gambar:

Saya tak  mahu siar banyak gambar PALSU tersebut kerana bersamanya ialah gambar seseorang yang telah mati. Jadi, ringkasannya di bawah.

terbalikkan, potong sana, letak situ... cantum. TADA!!

Anda boleh guna perisian semudah @ percuma seperti Paint dalam komputer anda untuk menghasilkan gambar seperti itu. Malangnya, yang menghasilkan gambar palsu itu terlalu BODOH untuk mengubah nilai pencahayaan pada gambar yang dicantumkan itu sehingga ketara perbezaan, antaranya:

  1. Terlalu terang perbezaaan warna kulit “yang telah mati” & “yang masih hidup”.
  2. Terlalu kabur janggutnya sedangkan ia dekat, tetapi rambutnya boleh dilihat setiap helaian sedangkan ia terlindung.
  3. Jika bahagian kepala yang diserang, darah akan keluar melalui setiap rongga terbuka… tapi giginya? Masih putih berseri-seri!
  4. Yang lain anda cari sendiri..

NOTA:

Kalau berita kematian itu benar sekalipun… Islam mengajar umatnya untuk menyegerakan salah satu hak seseorang yang telah mati dengan mengebumikannya secara sempurna sekiranya masih ada jasad, bukan campak dalam laut je!

Sekian.

2 comments so far

  1. ~mIsS_p0oh~ on

    Selangkah menjejakkan kaki di dalam BiP~! 1000tahun kenangan~🙂

    Syukran atas perkongsian!

    • aMeL on

      eh? bukan dah lame jejak ke cik p0oh??

      kenangan eh… lepas ni ada entri “kenangan”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: