Tersenyum sendirian… (^.^)

 

Wahid: Plaza Siswa

Makan, makan, makan, makan, makan, bual, cakap, minum, sembang, rehat…

A: “ok, jom! Ko ade kelas eh? Kitorang balik dulu arr…”

N: “ok. Chow!”

A: “Eh? jap, W… jap!!” chi-chiutt! (bunyi kamera). “okeh, jom! Haha!!”

N: “ko watpe?”

A: “nah, tengok ni… sedappp je berpeluk. Nenyak tol adik-beradik neh.”

W: “haha!!”

teman mesra


Isnain: Rumah

Z bawak balik sekor kure-kure yang hampir dilanggar ‘kotak besi bergerak’ atas jalan. Pastu memasang impian nak bela… ok la tu. Rumah die Z bagi sangkar yang diisi air. Cuma satu je masalahnye, die dah besar & membesar di habitat semula jadi. Apa yang terjadi? Kure-kure tu merajuk tanak makan~, tanak jalan~, tanak kuar kepala langsung! Bila di letak kat luar sangkar, aktif! Laju jek die jalan… cari pintu. Tapi dek kerana pintu ade grill, kure-kure tu takleh keluar. Pernah tersangkut kat celah grill. Kesian die… lalu die duk termenung je kat depan pintu. Tapi akhirnya, Z mengalah gak… lalu semalam kure-kure itu mendapat kebebasan di sebuah taman yang indah…

"apela... nasibku~"

Selamat tinggal kure-kure~🙂

 

Salasa: Rumah

Awal bulan, sekor kucing comel menjadi ahli keluarga baru. Manjaaaa~ sangat! Pegang ekor, gengggam kaki kuat-kuat, tarik-tarik misai die pun tak pernahnye nak gigit balik. Malam kelmarin, lepas bagi die makan aku tido (dah pukul 2.00 pagi masa tu..).

Aku tido atas sofa jek sebab atas katil ade kain baju tak berlipat lagi. Pastu die pun ikut naik. Tido atas badan aku. Mula-mula okeh la… die baring manja kat sebelah, sambil kepala dengan kaki depan die dok atas perut aku. Pastu tah cemane, lepas lama sket die pindah ke bawah kaki aku plak. Aku fikir mungkin aku terhimpit die kot~ tu yang die tukar tempat. Masalahnye… hadoo~~ die sedapp jek tido kat celah kaki, mengambil ruang yang besar lagi selesa. Aku gerak kaki sket je, die respon. Mengiau, mengeliat la, tukar posisi macam-macam. Sampai la ke pagi! Dah…. akhirnye kaki aku yang sengal-sengal sebab tak boleh bebas bergerak… ai~

tengah mimpi kuntau la tu... wachaa!!

 

Arba’a: Tepi jalan

Dalam perjalanan pulang dari perbincangan ilmu. Berbual sekejap dengan Encik N & rakan-rakan.

Encik N: “Sape tau baca bahasa Cina?”. Aku angkat tangan separuh. “haa.. nah! hadiah…”

A: “Allah~! Err… terima kasih”.

hadiah perlu hargai..

Monolog kalbu: Aiyoo~ aku pandai cakap-cakap harian je. Ni tahap advance dah nih!

Syukur Alhamdulillah la… mungkin ade hikmahnye tu. Nak suruh amik Advance Learning Mandarin kot? InsyaAllah kalau ader niat di hati ni…

2 comments so far

  1. Zinnirah Al Jannah on

    Nanti bole la share apa yg ada dalam kitab “Cina” tu ye.😀

    p/s: This time, you like to use English. Later, I think you’ll use Chinese. Aiyaa~ Susah mau faham lor nanti~😛

    • amel036yippee on

      xiaojie, na bu shi tongchang Zhongguo jingwen…
      na shi Gu lan jing, he Hanyu jie shi🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: