Perlukah Aku Ulang Semula?

Ya! Memang perlu. Sudah fitrah manusia bersifat PELUPA. Diri sendiri pun kadang kala terlupa juga. Maka marilah kita mengingat kembali… tiga perkara penting di bawah :

01. Jangan membuat fitnah dan menjauhi kata-kata keji, mencela, melaknat berdasarkan hadis Nabi S.A.W. :

“Bukanlah seorang mukmin jika suka mencela, melaknat dan berkata-kata keji.” (HR Tirmidzi dengan sanad sahih)

02. Semua percakapan mestilah membawa kebaikan, (Surah An-Nisa’:114 dan Surah Al-Mukminuun:3), dalam hadis Nabi S.A.W. menyebutkan :

“Barangsiapa yang beriman pada Allah dan pada hari akhir maka hendaklah berkata baik atau lebih baik diam.” (HR Bukhari Muslim)

03. Seimbang dan menjauhi sikap berdolak-dalik, berdasarkan hadis Nabi S.A.W. :

“Sesungguhnya orang yang paling aku benci dan paling jauh dariku nanti di hari Kiamat ialah orang yang banyak bercakap dan bersikap sombong dalam bercakap.” Maka dikatakan: “Wahai Rasulullah, kami telah mengetahui erti ats-tsarsarun dan mutasyaddiqun, lalu apa makna al-mutafayhiqun?” maka jawab Nabi S.A.W.: “Orang-orang yang sombong.” (HR Tirmidzi dan dihasankannya)

Aku cukup tak suka, bila perkara yang disampaikan bertukar isinya menjadi lain di telinga orang. Aku memang tak berkenan dengan orang yang sikapnya begini. Tolonglah sahabatku.. jangan jadikan dirimu seorang PUTAR BELIT.

Jadilah orang yang benar-benar membawa kebaikan dan kebenaran, walaupun sedia maklum yang diri kita sama-sama ini penuh dengan kekurangan… Pahatkanlah di hatimu, serahkanlah amalanmu, tetapkanlah matlamatmu, hanya pada ALLAH SUBHANAHU WA TA’ALA.

Advertisements

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: